?

Log in

 
 
28 February 2006 @ 08:27 am
Kunstbendetekst  
Longinhoud

"Een regenplas is voor een kabouter de zee."
Dat zeg je graag, maar het is niet van belang.

Water is iets om over te steken, af en toe om te drinken. Cola is beter, wat doorzichtig wil zijn moet je wantrouwen. Juist dat bergt geheimen.

Het is dus nu de vraag, waarom zou een kabouter de zee willen? Niet vanwege overkanten, gras is groener enzovoort, kabouters houden niet van dat gekriebel onder hun armen.
"Het zal de liefde wel weer wezen" hoor ik je denken. Fout. Kabouters kennen theoretisch gezien geen liefde. Zo werkt dat met sprookjesfiguren, er zijn immers kinderen bij. Sneeuwwitje en co., hoe mooi ze ook waren, ze kregen een prins maar geen seks. Alleen maar een kus zonder tong, en dan nog slechts uit bittere noodzaak. Wakker worden na
honderd jaar slapen, opgewekt worden uit de dood omdat je per ongeluk gestikt bent in een stukje appel: dat soort futiliteiten.

Je wilt tussen de regels, maar dat is ook zoiets. Tussen de regels staat niks, anders zou het een regel zijn en niet daartussen. En is papier water? Nou dan. Papier is dus eerlijk. Dit in tegenstelling tot de kleur van de liefde, zo vals als maar kan. Rood, heel goed. En wat is de kleur van een kaboutermuts? Juist, dat kan dus niet samen gaan.

Om even terug te komen op het dilemma van die kabouter: het zou wel bijzonder stom zijn om moedwillig te verdrinken om een lief dat
niet bestaat.

O, ik begrijp het wel, ja zeg, leer mij de hoop dat het niet waar is kennen. Maar dan hadden ze maar geen sprookjesfiguur moeten worden. Dat heeft nu eenmaal andere voordelen, lust komt op dat lijstje niet voor. Moet ik alles uitleggen? Nou…

Het scheelt bijvoorbeeld kou vatten, je krijgt geen keelpijn omdat je allang niets liefs meer hebt gezegd. Wie een sprookje te pakken heeft, hoeft niet meer te denken aan goede openingszinnen als – ik noem maar even iets - :

"Wederhelft gaat over sokken die samen opgerold gaan slapen in de la van je kast." Of "Wil je iets drinken?"

Je hoeft geen geld uit te geven aan bikini's.

Je hoeft (over kabouters en hun sores gesproken) geen zelfbedachte geliefde een brief te schrijven. Of ze alsjeblieft wil komen om je te verdrinken in de gootsteen met haar hand in je nek omdat het 'zoals ik' zo zoemt in je hoofd en je niet meer kan stoppen met denken en huilen en huilen omdat je denkt en denken omdat je huilt.

Nee. Ik heb totaal geen medelijden met de kabouter. Zelfs niet wanneer ze, door een productiefout of iets dergelijks, geheel toevallig een hart in hun binnenste gemonteerd gekregen hebben. Dat is dan jammer; iedereen snapt dat het voor een kabouter nu eenmaal veel eenvoudiger is om overal vanaf te komen. Iets wat klein is kun je altijd gemakkelijker opbergen, dat is een natuurkundige wet.

Ik stel me dan zo voor, dan kom je als kabouter met je rode puntmutsje op uit je paddenstoel en het enige wat je dan nog nodig hebt is een kwaadwillende vos en het vestigen van een klein beetje aandacht op jouw persoontje. Lukt dit niet, dan kun je altijd nog op de regen wachten.
Een eend zingt de blues. Het is prachtig, alleen lekken mijn schoenen door. Ze hebben ongelijk. Van kou ga je juist filosoferen. Of het is de schuld van het water. Als het kon zou ik verdrinken in cola. Cliché in champagne of nog erger: in jou.
 
 
 
(Anonymous) on February 28th, 2006 10:10 pm (UTC)
louter kabouter
moest dat toch even een paar keer lezen, voordat ik het idee dat ik wist waar het over ging. Zoals mijn lerares Duits altijd zei een goed verhaal loopt in een Kreise.

Nog iets gewonnen bij die bende ?

(zelfs ik was ooit tweede voor Taal (in Zeeland weliswaar, maar toch als dat al kan met mijn talent..))

Cheers!

Pieter
Nicolecoltje on March 1st, 2006 07:21 am (UTC)
Re: louter kabouter
Slim, Nicole. Je tekst op publiek zetten en dan het hele lange verhaal daarvoor op friends only :-) Ja, ik ben eerste geworden in Utrecht. Hoewel het niveau inderdaad meestal wel te doen is, was dat me nog niet eerder gelukt. Leuk om jou weer eens hier te zien, trouwens, al weet ik nog steeds niet wie je bent.
pieter_p on March 1st, 2006 06:38 pm (UTC)
Re: louter kabouter
Gefeliciteerd!

Ja originaliteit wordt gewaardeerd. Waarschijnlijk ook bij de Landelijke jury. Als ik dan in Utrecht woon, kom ik misschien ff langs. Lijkt me wel lastig voorlezen om contact te krijgen met het publiek. Het proza is nogal poetisch, je laat je nogal veel weg, dat maakt het ook lastig begrijpen. Zeker als je het alleen maar hoort.

Volgens mijn naam ben ik Pieter. Dat klopt ook. We kennen elkaar niet, ik ben hier ooit beland via een opmerking van jou over teensokken op mcmies. Sinds die tijd kom ik hier wel eens langs.

Ik heb ook zo'n livejournal aangemaakt. Kijken of ik dat volhoud.
Nicolecoltje on March 1st, 2006 08:19 pm (UTC)
Re: louter kabouter
Hm, op zich valt dat contact maken wel mee. Ik had het idee dat het me aardig lukte in ieder geval. Met stemgebruik en intonatie is nog best veel te winnen op deze tekst.

Aha, teensokken op McMies, das nog eens een bijzondere manier van contact maken :)
(Anonymous) on August 20th, 2008 12:59 pm (UTC)
Re: louter kabouter
En om de cirkel rond te maken: McMies is mijn weblog! En ik geloof dat je naam me ergens vaag bekend voorkomt, volgens mij heb je ook een paar keer gereageerd op mijn site ;)

Nic, geweldig! Vooral de doorzichtigheid van water, ik was opnieuw helemaal onder de indruk. Ik kan niet wachten tot er ooit iets in boekvorm van je verschijnt!
miccs on August 20th, 2008 01:00 pm (UTC)
Re: louter kabouter
Ik ben Michelle dus. Was vergeten in te loggen...
Gabriëlla_gaab on March 7th, 2006 04:18 pm (UTC)
coole tekst! laat je vaker dingen van jezelf lezen op je lj? cause then I'd like to add :)
Nicolecoltje on March 7th, 2006 08:25 pm (UTC)
Haha. Tegenwoordig soms wel. Veel van mijn werk staat nog op nicole.hetschrijvertje.be, al heb ik een tijdje geleden besloten om die niet meer te updaten :)
(Anonymous) on April 20th, 2006 09:57 am (UTC)
*lacht* Oh, briljant :P Beetje op de outlay letten en je gaat gegarandeerd winnen! x3
Nicolecoltje on April 21st, 2006 03:08 pm (UTC)
Dankje, wie je dan ook mag zijn :-)
(Anonymous) on May 2nd, 2009 02:04 pm (UTC)
Please, help me, brothers!!!
Hello, my dear friends... I want to download software pack XRUMER 5.07 Palladium for free. Any download link???
I'm so need this magic program! It's can break captchas automatically! Activate accounts via email automatically too! Absolutely great software! Help me!
And did you hear news - price for XRumer 5.0 Palladium will grow up to $540 after 15 may 2009... And XRumer 2.9 and 3.0 - too old versions, it's cant break modern catpchas and cant break modern anti-bot protections. But XRumer 5.0 Palladium CAN!!!!
So help me for download this great soft for free! Thanks!
zeperole on April 9th, 2011 05:11 am (UTC)
Very intereresting reading. thx

yogorace on April 14th, 2011 10:53 am (UTC)
Great site, very impressive.

meecebit on November 3rd, 2011 04:28 am (UTC)
Great post! I wish you could follow up on this topic!